Το δίκιο τους κατάφεραν να βρουν τρεις στους δέκα φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων της φορολογικής διοίκησης. Η ΔΕΔ αφού εξέτασε τις υποθέσεις, ακύρωσε ή «κούρεψε» πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις.
Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, δείχνουν ότι από τους φορολογούμενους που προσέφυγαν στη ΔΕΔ το 30% πέτυχε ολική ή μερική διαγραφή των φόρων και των προστίμων που είχαν επιβληθεί από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ.
Οι φορολογούμενοι που «έχασαν τη μάχη» στη ΔΕΔ, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια όπου σύμφωνα με τα στοιχεία προσφεύγει το 40% των φορολογούμενων που χάνουν τις υποθέσεις στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Το πρώτο τετράμηνο του έτους 2.913 ενδικοφανείς προσφυγές φορολογούμενων και επιχειρήσεων παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ. Από τις υποθέσεις αυτές, εξετάστηκαν οι 1.969 και στις 577 δικαιώθηκαν οι φορολογούμενοι πετυχαίνοντας ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Οι 1.368 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ. Πολλές από τις προσφυγές που απορρίφθηκαν είχαν υποβληθεί από ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ζήτησαν την ακύρωση του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματός τους. Επίσης, 15 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους και 9 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.
Στα δικαστήρια
Πολλοί από τους φορολογούμενους που είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται από τη ΔΕΔ προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 40,7% των προσφυγών που δεν γίνονται δεκτές από τη ΔΕΔ καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.
Η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης, για να προσφύγει ο ελεγχόμενος στη ΔΕΔ, θα πρέπει να καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων που του καταλόγισε ο έλεγχος και αν δικαιωθεί, το ποσό επιστρέφεται.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013 που άρχισε να λειτουργεί η ΔΕΔ έως και το πρώτο τρίμηνο του 2025, έχουν υποβληθεί συνολικά 96.162 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 91.676. Από αυτές, σε 22.785 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους, διαγράφοντας φόρους και πρόστιμα, για έναν στους τέσσερις. Παράλληλα στα δικαστήρια έχουν καταλήξει 37.262 υποθέσεις φορολογικών διαφορών ενώ εκκρεμούν για έλεγχο 4.489 υποθέσεις.
Μείωση προστίμων με ομολογία φοροδιαφυγής
Πάντως το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες φορολογούμενοι που εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις σπεύδουν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου προκειμένου να πετύχουν κούρεμα έως και 50% στα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.